PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY Rokytnice Šanov Hostětín Žítková Lopeník Bojkovice Rudice


















Město Bojkovice
 

Přírodní rezervace Vlčnovský háj [ Přírodní rezervace ]

Přírodní rezervace Vlčnovský háj
Jarní aspekt dymnivek, sasanek, hvězdnatců
Základní údaje: Dubová bučina s bohatým bylinným patrem s výskytem chráněných druhů živočichů a rostlin, 1 km JV od obce Vlčnov, k.ú. Vlčnov, V: 31,9719 ha, n.v.: 280 - 350 m.n.m., Z: Nařízení Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 11/2002 ze dne 20. 5. 2002.

Motiv ochrany: Bohatá lokalita ladoňky dvoulisté.

Geologie, půdní poměry: Geologickým podkladem jsou paleogenní zlínské i belovežské vrstvy račanské jednotky magurského flyše. Zlínské vrstvy tvoří střídání zčásti vápnitých jílovců a převážně glaukonitických pískovců, zatímco belovežské vrstvy budují jílovce, zčásti pestré, a převážně glaukonitické pískovce. Pomístně se vyskytují spraše, popř. sprašové hlíny. Půdy jsou černozemně černicové až černice pelické.

Botanika: Vegetaci tvoří karpatské dubohabřiny. Bylinné patro je zastoupeno prvosenkou vyšší (Primula elatior), hvězdnatcem čemeřicovým hvědznatec čemeřicový (Hacquetia epipactis), dymnivkou dutou, plicníkem lékařským, sasankou hajní (Anemone nemorosa), ladoňkou dvoulistou (Scilla bifolia), vstavačem bledým (Orchis pallens), kruštíkem modrofialovým (Epipactis purpurata), lilií zlatohlávkem (Lilium martagon), medovníkem meduňkolistým (Melitis melisophylum), zapalicí žluťuchovitou (Isopyrum thalictroides) a dalšími.

Zoologie: Vzhledem k poloze rezervace uprostřed polních kultur je zastoupena běžná fauna dubohabřin jako např. strakapoud velký, sýkora koňadra, žluva hajní, holub hřivnáč, budníček lesní, žluna zelená, puštík obecný a datel černý.

Lesnictví: Skladba dřevin odpovídá ekotypu dubových bučin. Je zde zastoupen dub letní a zimní, habr obecný, jasan ztepilý, lípa srdčitá, topol černý a osika. Na části rezervace byly paseky zalesněny jehličnatými monokulturami. Cílem probírek a skupinovitě výběrného hospodářství bude dosáhnout min. 50 % zastoupení dubu.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Území je dále negativně ovlivněno přikrmovacími zařízeními pro zvěř, která je tak nepřirozeně koncentrována do území. Zvěř pak způsobuje škody na přirozeném zmlazování dřevin. Tento problém bude řešen s místním mysliveckým sdružením.

Historie: V lesních porostech bylo hospodařeno pařezinovým způsobem, který podpořil prosvětlováním porostu bylinné patro a především populaci ladoňky dvoulisté. Ze západní strany původně přiléhala loučka z výskytem vzácných druhů rostlin jako je růže galská, okrotice bílá, pětiprstka žežulník a volovec vrbolistý (jediná lokalita v Bílých Karpatech). Rozoráním stepí a intenzivním hnojením zbylých luk byl zde posledně jmenovaný druh vyhuben.
Vlčnovský háj - mapa

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Lubomír Pospěch. (sam. biolog) org. 56, 26.04.2007 v 22:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule